06 30750668 info@dezentuin.nl

Don’t grieve. Anything you lose comes round in another form – Rumi

Verlies. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Verlies van een dierbare, een baan, een relatie of een vaardigheden. Soms moeten mensen afscheid van iemand, een land of een huis. Verlies is een onderdeel van het leven. Het kost veel tijd en moeite om ermee te leren omgaan. Verlies kan je een gevoel van verdriet, boosheid en machteloosheid geven. Soms ontwikkel je schuldgevoelens of je hebt spijt over een bepaalde gebeurtenis. In extreme gevallen kun je letterlijk lichamelijk ziek worden.

Omgaan met verlies betekend altijd rouwen. Leren omgaan met een nieuwe onverwachte situatie maar ook de veranderingen leren te aanvaarden en te accepteren. Dat is vaak een persoonlijke zoektocht die verwarrend en pijnlijk is, en tegelijkertijd die ook veel moed en kracht vraagt.

Het vergt veel moed om het vertrouwde en schijnbare veilige los te laten om het nieuwe en onbekende te omarmen, opnieuw te staan na het vallen en door te gaan.

Omgaan met een nieuwe werkelijkheid is echt uitdagend en lijkt soms uitzichtloos. Daardoor kun je je moederloos en machteloos voelen. Het helpt om je emoties, gevoelens en ervaringen te delen en jouw persoonlijke manier te vinden om hierin sterker te worden en verder te kunnen gaan.

Namasté,

Géraldine Auguste