06 30750668 info@dezentuin.nl

Wanneer je begint te luisteren met je hart in plaatst van je hoofd, begint onze binnenwereld te veranderen en onze percepties worden ineens positiever, zachter en empathischer.

In onze westerse maatschappij zijn we vanaf jongs af aan geconditioneerd om te denken vanuit ons hoofd in plaatst van te luisteren naar ons hart. Het heeft als gevolg dat we moeite hebben om contact te maken met ons fysieke lichaam en dat we de subtiele signalen die het lichaam regelmatig naar ons stuurt vrijwel altijd negeren.

Op lange termijn eist deze geconditioneerde staat van zijn, zijn tol. Als we na een tijde de signalen van ons lichaam steeds niet kunnen waarnemen, zullen allerlei uiterlijke en innerlijke symptomen verschijnen die naar ernstige gezondheidsproblemen kunnen leiden.

Emoties die niet gevoeld worden blijven aanwezig in ons systeem. Emoties zijn energie en als we deze emoties proberen te onderdrukken dan schieten we gelijk in weerstand. Waarom? Onbewust hebben wij een oordel over het toelaten van negatieve emoties die als fout zijn bestempeld. En deze weerstand wordt alleen maar groter waardoor we nog meer negatieve emoties gaan voelen. De hersenen zijn het belangrijkste deel van het menselijke lichaam. De hersenen zijn vooral belangrijk voor het besturen van je lichaam. Beweging, gevoel, gedrag en dingen als lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk worden hier ook geregeld. De hersenen zijn ook belangrijk voor geheugen, bewustzijn en emoties.

Helaas heeft het brein ook een krachtige manier om de informatie die we ontvangen sterk te gaan structureren en te ordenen. Dit heeft iets te maken met de zogenaamde natuurlijke overlevingsstrategie van de mens.

Overlevingsmechanismen ontstaan meestal in onze kindertijd wanneer er te weinig aandacht is voor onze werkelijke behoeften. Gevoelens en emoties waren niet veilig of er was er geen aandacht voor. Ook impactvolle gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat een kind niet de aandacht kreeg die hij nodig had. En wanneer een kind te weinig aandacht, liefde, erkenning of waardering kreeg in zijn kindertijd kunnen meerdere mogelijke reacties optreden ter bescherming tegen pijnlijke situaties, zoals vechten of rebels zijn, vluchten of zich gaan conformeren of aanpassen.

• Vechten of rebels zijn
Het kind toont regelmatig driftig gedrag, om de aandacht op te eisen. Het kind wordt brutaal en/of
agressief waardoor zijn gedrag afgestraft wordt maar waardoor hij toch aandacht krijgt.

• Vluchten
Het kind gaat zich terug trekken. Het kind wordt meestal verlegen of krijgt angst voor de buitenwereld. Het gebeurt vaak dat het kind in zijn hoofd gaat leven als gevolg als manier van vluchten of vermijden. Het kind hoeft op deze manier geen pijn te voelen.

• Conformeren of aanpassen
Het kind gaat zich aanpassen en conformeren zodat hij geaccepteerd wordt. Hij toont dan een pleasegedrag en daardoor heeft hij moeite om zijn eigen persoonlijkheid te gaan ontwikkelen. Een overlevingsstrategie vanuit de jeugd heeft vaak gevolgen voor het latere leven. Het heeft vaak gevolgen op de manier hoe we later met een (liefde) relatie omgaan of in het functioneren op de werkvloer. Als een vergelijkbare gebeurtenis of situatie zich afspeelt schiet ons brein automatisch in een soort survival mode. Het brein is overspoeld door alles wat gebeurt en het lukt onze hersenen niet meer om alle input te ordenen.

Als we leven vanuit een overlevingsmechanisme is de kans groot dat het geven en nemen in sociale en intieme contacten uit balans is. Omdat we heel graag erkenning willen en niet afgewezen willen worden, passen we ons voortdurend aan onze omgeving. We vertonen sterk pleasegedrag, met als onbewuste drijfveer een diep verlangen om echt gezien te worden. De omkering van de medaille van deze overlevingsstrategie is dat we een valse korte boost van vals zelfvertrouwen krijgen. Omdat en doordat hebben we de neiging om ons af te sluiten niet alleen voor pijnlijke emoties maar ook voor emoties als vreugde, spelen, blijheid, warmte, geborgenheid, veiligheid en liefde.

Door ons af te sluiten van pijnlijke gevoelens en emoties, onderdrukken we onze levensenergie. Daarom is het zo belangrijk om open te staan voor alle gevoelens, zowel positieve als negatieve, die bij ons komen met compassie en zonder oordeel. Door onze emoties, gevoelens te herkennen en door goed naar ons lichaam te luisteren kunnen we die overtuigingen als volwassenen een plaatst geven en in contact komen met ons innerlijk kind zodat het kind in onszelf weer in balans komt. Er kan dan een bevrijding plaatsvinden waardoor wij meer ruimte en vrijheid ervaren die naar meer authenticiteit leidt.

Mensen voelen tegenwoordig de drang om meer vanuit hun hart te gaan leven en zien nu in wat echt belangrijk is. Door de kracht van bewustwording kunnen we meer gaan leven vanuit ons hart, omdat we de verbinding tussen hart en hoofd weer kunnen herstellen. Een bewuste verbinding tussen hoofd, hart en Hara/buik (gevoel) zorgt voor een gezonde verhouding, continue verbinding en een goede balans.

Als we naar de wijsheid van ons hart luisteren begint het brein te verzachten en gaan we pas dingen waarnemen die niet in eerste instantie zichtbaar was. Daardoor kunnen we beslissingen nemen op basis van onze intuïtie, ons gevoel en ons verstand. Want in de doolhof van onze gedachten, indrukken en mentale vermogens, zijn we geneigd onszelf te verliezen en wordt het snel druk in ons hoofd. Dit blokt het stromen van je levensenergie en veroorzaakt disbalans in je energiesysteem.

Voldoende ontspanning, rust en stilte is daarvoor nodig. Een gezonde balans tussen lichaam en geest is nodig om inspanning en ontspanning goed af te kunnen wisselen. Door meer levensenergie te krijgen, ervaar je meer harmonie, positieve energie en levensgeluk. Vanuit een continue stroom van geven en ontvangen. Thuiskomen in de vertrouwdheid van jezelf. Door de focus op het mentale (hoofd) volledig los te laten en verantwoordelijk te zijn voor ons eigen leven als compleet mens, zijn we pas in staat te overstijgen van onze negatieve emoties, angst en gedachten.

Het is belangrijk om de waarde van het ervaren van emotionele gevoelens te herkennen en respect te hebben voor elkaars emoties en gevoelens. Zelfbewustzijn en empathie voor elkaars gevoelens en emoties is de sleutel voor een mooiere wereld waarin we elkaar veilig kunnen uiten en voelen in plaatst van veroordeeld te voelen. Een emotie bevat belangrijke informatie die we zelf mogen ontdekken. Zo leren we hoe belangrijk het is om onze eigen gevoelens serieus te nemen en ernaar te luisteren.

Wil jij meer energie in je leven en je potentieel van binnenuit vrijmaken?

DENK MINDER, VOEL MEER EN LEEF MEER!

Nasmaté

Géraldine Auguste